Egy bölcs mondás szerint: “Fogunkkal ássuk meg sírunkat.” Tudományos felmérések szerint az egészségre ártalmas anyagok mintegy 70%-a élelmiszerekkel kerül a szervezetünkbe.
A reform táplálkozás: tudatos étkezés, az étkezési szokásaink megújítása, a táplálkozás javítása. Nem csupán hús-, zsír és cukormenetes étrend, hanem egy átfogó, sokrétű szemléletváltozás, amelyben az egészség helyreállításán, a természetes íz és étvágy megőrzésén, s új ízek megismerésén van a hangsúly. A legfontosabb ebben a folyamatban, hogy a táplálkozási szokásaink megváltoztatását tudatossá tegyük. Higgyünk abban, hogy szokásaink megváltoztathatók, ha kellő ismeretekre teszünk szert ezen a téren, és elegendő energiát fordítunk az irányváltásra.
A különféle fertőző betegségek, és a környezetszennyezésből eredő egészségkárosodások mellett az egészségtelen táplálkozás testünkben kifejtett káros következményei okozzák a legtöbb halálesetet. Az étrend követője a táplálékot a természetes állapothoz minél közelebbi állapotban igyekszik hasznosítani és fogyasztani. Előtérbe kerülnek az olyan konyhatechnológiai eljárások, mint a gőzölés, párolás, grillezés vagy a wokban sütés. Azon élelmiszerek fogyasztását, melyek nem tartalmaznak életfontosságú tápanyagokat, a minimális szinten kell tartani, lehetőség szerint akár ki is lehet iktatni az étkezésből (fehér liszt, só, keményítő-kivonatok, finomított cukrok, üdítők, szörpök, csokoládé és állati zsírok). Fontos, hogy a fehérjebevitel ne csak állati eredetű élelmiszerek fogyasztásával valósuljon meg, hanem növényi táplálékból is legyenek pótolva, tejtermékekkel és tojással kiegészítve.
A reformtáplálkozás egyik legfontosabb alapelve a mértékletesség, vagyis tartózkodni a falánkságtól, ugyanakkor az önmegtartóztatástól is. Együnk többször, de kevesebbet. Fontos odafigyelni arra, hogy egy-egy étkezés után könnyedén fel tudjunk állni az asztaltól, hiszen a túlságosan teli gyomor óriási terhet jelent a szervezet számára.
Az ételkészítés során használhatunk erjedésgátló fűszereket, melyek segítségével csökkenthető a tökéletlen emésztés során a belekben keletkező méreganyagok mennyisége. Gabonafélékhez adhatunk ánizst, édesköményt vagy pirospaprikát, burgonyához köménymagot, gyümölcsökhöz pedig fahéjat vagy szegfűszeget. Nagymértékben javíthatjuk az ételek emészthetőségét, ha növényi olajjal készítjük az ételeinket. Az étrend zsírszegény és minimális édességet tartalmaz. Célszerű nyers vagy párolt zöldségeket, friss,- és aszalt gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket, pelyheket és müzliket fogyasztani. Az étrend követői gyakran használnak különböző növényi olajakat: tökmag, lenmag, napraforgó, szója, búzacsíra, szőlőmagolaj. Az édességek többnyire tejtermék alapanyagúak alacsony zsírtartalommal, ilyen lehet a joghurt és kefír különböző gyümölcsökkel, müzlivel.
Felhívnám a figyelmet a kecsketejre, illetve az ebből készült termékekre. A KECSKETEJ FINOM ÉS TÁPLÁLÓ, Q10 KOENZIMET, ÉS TÖBB MINT 70 TELÍTETLEN ZSÍRSAVAT TARTALMAZ. VÉD AZ ALLERGIA ELLEN, FERTŐTLENÍT ÉS ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT IS, VITAMIN ÖSSZETÉTELE PEDIG VETEKSZIK AZ ANYATEJ ÉRTÉKEIVEL. TÖBBEK KÖZÖTT, EZÉRT ÉRDEMES FOGYASZTANI. Számtalan fertőtlenítő és immunerősítő anyagot tartalmaz, de sok benne a C- és A-vitamin is, mely utóbbi tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a pajzsmirigy működési zavaraira. De B13-vitamin (orotsav) tartalma miatt rákbetegek is bátran fogyaszthatják, erősíti a szervezetet, és energiát ad. AZ ALLERGIA ELLENSZERE A parlagfű-szezon kezdetén ezt a hatását nem árt tudni: a kecsketej nagy előnye, hogy immunterápiás módon használható. A kecske ugyanis nagyon jó emésztéssel rendelkezik, mindent lebont, és az állat egészséges marad, még a kórókat, allergiát okozó gyomnövényeket is képes könnyedén elfogyasztani. Ezeket a gyomokat megemészti, és a kecske tejében a pollen immunterápiára alkalmas módon van jelen. Ha tejallergiától szenvedsz, akkor is ihatod, mivel hiányzik belőle a tejallergiáért felelős fehérje szegmens. NAGYARÁNYÚ VITAMINDÓZIS. Sok A-vitamint tartalmaz, 400 százalékkal többet, mint a tehéntej. Ezen kívül több E-, C-, és K-vitamint tartalmaz ismertebb társánál. B1-, B2- és B5-vitamin tartalma is jelentős, melyek az egészséges sejtműködést biztosítják szervezetedben. Egyedüli hiányosságának az alacsony folsav tartalma mondható. TÜDŐBETEGSÉGEK ELLEN. Ezt a tulajdonságát elsőként fedezték fel, és hasznosították is, már az 1700-as években. Korábban minden tüdőgondozó szanatóriumhoz tartozott egy kecskefarm. Nem véletlenül, hiszen a kecskéknél rendkívül ritka a tuberkulózis nevű betegség, mivel a kecskék ellenanyag termelése ezt ritkán tette lehetővé. Így a tüdőbetegek gyógyulását is remekül segítette – és segíti a mai napig is – a kecsketej fogyasztása.
Sajtok rendelhetők az oldalon a “kézműves sajt,- és joghurt” fül lenyitásánál.
Alacsony energia szintre, általános roborálásra, vagy egyszerűen “csak” az egészséges táplálkozást követve napi szinten fogyaszthatóak: ALGA,CSÍRÁK, VIRÁGPOR!